Almanya’da çalışma iznine sahip olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, eğer Almanya’da geçerli bir vatandaşlıkları yoksa (Avrupa Birliği (European Union) veya Avrupa Ekonomik Alanı (European Economic Area) veya İsviçre) alması gereken vize Almanya Çalışma Vizesidir. Almanya Çalışma İzni Vizesine ülkeye girmeden önce sahip olmanız gerekmedir. Almanya Çalışma Vizesi başvuruları bu konu hakkında tek yetkili olan Almanya Konsolosluklarına veya Almanya Büyükelçiliğine yapılmaktadır. Vize başvurusunda bulunmak için Almanya’da bulunan bir iş yerinden bir teklif almanız veya kendi imkânlarınızla bulduğunuz bir iş yeriyle anlaşmış olmanız gerekmektedir. Almanya Federal Cumhuriyeti başvuruda bulunacak yabancı uyruklu üçüncü ülke vatandaşları için bazı sınırlandırmalar getirmiştir. Eğer Alman vatandaşlığınız veya Avrupa Birliğine üye ülkelerde bir vatandaşlığınız yoksa üçüncü ülke vatandaşı sayılırsınız. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kendi imkânlarıyla buldukları işte çalışmak için oradaki şartların sağlanmış olması ve buldukları işin Almanya yetkililerinin belirledikleri kriterlere uygun olması gerekmektedir. Almanya’da bulduğunuz iş için eğer bölgede o pozisyona uygun bir Alman veya öncelik hakkı olan başka ülke vatandaşı (Avrupa Birliği (European Union) veya Avrupa Ekonomik Alanı (European Economic Area) veya İsviçre) yoksa bulduğunuz işe gidebilir ve çalışabilirsiniz. Eğer Türk vatandaşı olarak Almanya’da üniversite okuduysanız mezuniyetinizden itibaren 18 ay içinde niteliklerinize göre bir iş bulduğunuz takdirde bu sürenin sonunda Almanya size oturum ve çalışma izni verir. Eğer üniversite öğreniminizi tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönüş sağladıysanız, Almanya’da iş bulabilmek için 6 aylık bir vize almaya hak kazanırsınız. Bu 6 aylık süre içinde eğer yine niteliklerinize uygun bir iş bulursanız ve bu süre içinde geçiminizi sağlayabilecek bir maddi birikiminiz varsa Almanya’da ki Yabancılar Şubesine (Ausländerbehörder) çalışmaya bağlı oturum izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Eğer çalışacağınız alan bilişim teknolojileri veya mühendislik alanı ile ilgili ise Almanya sizden dil sertifikası ibrazı talebinde bulunmaz, fakat iş alanınız bu mesleklerin dışındaysa Almanya Çalışma İzni Vizesi başvurusunda bulunurken dil yeterliliği belgesi ibraz etmeniz gerekmektedir. Almanya Çalışma İzni Vizesine başvuru yapabilmek için eğer Türkiye’de bir üniversiteden alınmış diplomanız varsa bu diplomanın Almanya’da bulunan üniversitelerin diplomalarına denk olması gerekmektedir.
Almanyada çalışma izni için Almanya D tipi Ulusal Vizeye başvuruda bulunmanız gerekiyor.Süreç konsolosluğa başvurunuzu yaptıktan sonra ortalama 1 ay sürüyor.
Avrupa Birliği'ne üye olmayan ülkelerin vatandaşları Almanya'da iş bulduğu takdirde Almanya'ya gelebilmesi için vize alması gerekiyor. Bu kişiler, 1 Ağustos 2012 tarihinden itibaren çalışma ve oturma izni sağlayan “Mavi Kart’a başvuruda bulunabilecek. Mavi Kart'a başvurmak için aranan bir diğer şart ise yılda asgarî 44 bin 800 Euro kazanmak. Ancak doktor olarak veya fen bilimleri ve bilişim alanında çalışacak kişilerin yıllık kazançları daha düşük olsa da, Almanya'ya çalışmak için gelmelerine izin veriliyor. Bu kişilerin yıllık asgarî kazancının ise 34 bin 944 Euro olması gerekiyor.Mavi kart alan kişilere, 33 ay sonra süresiz oturma müsaadesi anlamına gelen yerleşme izni veriliyor.
Almanya Çalışma İzni Vizesi başvuruları için gereken A1 sınavı temel Almanca bilindiğine dair alınması gereken A1 sertifikasının verildiği Almanca dil sınavıdır. Almanya Çalışma İzni Vizesi başvurusu yapacak kişilerin alması gereken A1 sınavı sertifikası, Almanya Konsolosluğunun kabul ettiği belli kurumların sınavında başarı gösterildiği ve oradan alındığı takdirde Almanya Çalışma İzni Vizesi başvuruları için geçerlidir. Bu kurumlar Goethe Institute ve ÖSD olmaktadır. Almanya konsolosluğu bu kurumlar dışında ibraz edilen sertifikaları kesinlikle kabul etmemektedir. Alacağınız sertifikanın orijinal hali başvuru sırasında ibraz edilmelidir.